Predavanje

V četrtek 12. maja ob 19. uri bo v Čebelarskem domu predavanje z naslovom Rejski program in osnovna odbira matic, ali z drugo besedo selekcija pri vzreji matic. Ker je naša siva čebela zaščitena moramo paziti na to, da zmanjšujemo število čebel križancev na najnižjo dopustno mero. Kdor je ob pregledu opazil prisotnost čebel z rumeno-rjavimi obročki na zadku, bo lahko po predavanju prijavil število družin s križanci predavatelju in terenskemu svetovalcu Borštniku Branetu. Na podlagi prijave bo lahko pridobil določeno število matic brezplačno.

Ker smo večinoma vsi vključeni v Rejsko organizacijo za Kranjsko sivko smo dolžni izvajati selekcijo vsak v svojem čebelnjaku.

Opozorilo - med kristalizira!

Obveščamo vas, da na nekaterih področjih med zelo hitro kristalizira in se strdi že v satju. Tisti, ki še niste točili, nemudoma preverite medišča in v primeru, da opazite v celicah med z motno površino, takoj točite kar se še da. Stočiti je potrebno tudi nepokrit med, s tem da prej preverite, če je dovolj zrel za točenje. To lahko storite z refraktometrom ali stresanjem sata v vodoravnem položaju. V primeru, da potrebujete dodatno pomoč, lahko kontaktirate predsednika društva.