Čebelarji v zanimivem in prijetnem sodelovanju z likovniki

Turistično društvo Loški Potok je 30. junija in 1. julija pripravilo že deveto likovno kolonijo. Tema le te je bila Cvetje in čebele. Likovne kolonije se je udeležilo 33 ljubiteljskih umetnikov iz domačega in drugih krajev po Sloveniji. K sodelovanju je Turistično društvo povabilo tudi potoške čebelarje in čebelarja iz okolice Domžal. Le ti so se z veseljem odzvali povabilu.

Vsem skupaj je izrekel toplo dobrodošlico podžupan občine Loški Potok gospod Maks Lavrič. Gospa Blanka Bartol iz Turističnega društva je vsem prisotnim prikazala fotografije čebelnjakov Loškega Potoka.

Gospod Anton Primožič je udeležencem likovne kolonije predstavil delo potoških čebelarjev. Pridružila sta se mu tudi gospoda Karol Debeljak in Anton Marinčič. Čebelar gospod Stane Rener iz Turnš pri Domžalah je na zanimiv način s pomočjo projiciranih fotografij predstavil enkratno, včasih človeku skoraj nedoumljivo življenje čebel.

Likovniki so poskusili potoški med. Zelo jim je bil všeč.

Gospod Anton Primožič jih je nato povabil na ogled svojega čebelnjaka, kjer je že pripravil kolut voska in različne pripomočke, ki jih uporablja čebelar pri svojem delu. Obiskovalce je navdušil s svojim širokim znanjem o čebelah in z načinom, s katerim je to znanje podajal. Likovniki so bili navdušeni, ker so imeli redko priložnost vpogleda v notranjost čebelnjaka.

Druženje s čebelarji je bilo zanimivo in zelo prijetno. Hvala vsem omenjenim za njihov bogat prispevek k likovni koloniji.

Likovna dela, ki so nastala, slike, kipi, fotografije, vitraž in mandale, so bila priložnostno razstavljena v Domu starejših občanov v Loškem Potoku.

Kdor želi, pa si jih lahko ogleda še na razstavi ob občinskem prazniku občine Loški Potok. Razstava, na kateri bodo sodelovali tudi potoški čebelarji, bo odprta v petek, 5. oktobra ob 18.00 v zgornjem prostoru osnovne šole dr. Antona Debeljaka. Trajala bo do nedelje, 7. oktobra do 17.00.

Helena Ruparčič Polončič